Лого на Гражданска Петиция
Вижте петицията Подпишете петицията. Регистрирайте се и я разпространете. Вашата подкрепа е важна.

Против наднорменото замърсяване на въздуха в гр. Велинград

На вниманието на: до директора на РИОСВ гр. Пазарджик, до Изпълнителна агенция по околна среда гр. Пазарджик, до директора на РЗИ гр. Пазарджик, до кмета на гр. Велинград, до зам. кмет отдел екология гр. Велинград

Нека всички велинградчани да дадат своя глас против ежедневното замърсяване на въздуха от определени цехове и предприятия в индустриалната зона на града. За да бъде въздухът ни чист, а ние и децата ни - здрави!

Уважаеми г-н директор на РИОСВ-Пазарджик, уважаеми г-н Коев, уважаема г-жа Томова

Ние, долуподписаните граждани, се обръщаме към Вас, с молба за вземане на необходимите мерки за прекратяването на интоксикацията на въздуха, на гражданите и туристите в гр. Велинград. Факт е, че от много години отоплението на велинградчани е на твърдо гориво, но от няколко години прави впечатление, че от комините на определени цехове, намиращи се в индустриалната зона в града, почти ежедневно излиза гъст задушлив дим понякога жълто-кафяв до черен на цвят. Имаме информация, че в много от цеховете се гори старо автомобилно масло, стари гуми и отпадъци от продукцията им-ПДЧ, дунапрен и др... Наши съграждани са членове на проекта https://airbg.info/ , в града има инсталирани и работещи сензори, които измерват в реално време праховите частици във въздуха. Стойностите в нашия град са в пъти над нормата ежедневно. В следствие на този пушек се усеща парене в очите и гърлото, затруднено дишане и кашлица. Евентуалните последствия за здравето ни от системното замърсяване са сериозни. Вече се наблюдава увеличение на боледуващите от хронични бронхити, астма и алергии в града.
Молим да бъдат извършвани:

1. Редовни измервания за качеството на въздуха в града ни.
2. Редовни, внезапни проверки на цеховете от цялата индустриална зона и на всички комини, които видимо пушат много, и по-специално на горивните им инсталации, на суровините които изгарят и на височината на комините им, дали отговарят на приетите стандарти.
3. Да се извършва ежемесечен, общодостъпен отчет на стойностите на фините прахови частици във въздуха.
4. Статистика на годишна база на заболелите от белодробни заболявания граждани на Велинград.
5. Създаване на Програма за управление качеството на атмосферния въздух на община Велинград, каквато последно е имало през 2011г.-2014г. http://m.velingrad.bg/wp-content/uploads/2012/09/KAV_Velingrad_Final.pdf

Прилагаме;
1. Снимков материал на няколкото комина, от които редовно се разнася жълто-кафяв на цвят дим, предполагаме дължащ се на изгаряне на отпадъци от мебелно производство, пластмаси, гуми, плоскости и лепила, или проблеми в горивните им инсталации.
2. Данни и статистика от измерванията на доброволци, които са поставили датчици измерващи замърсяването на въздуха.

Призоваваме Ви да предприемете необходимите спешни мерки за запазване на живота и здравето ни.
С Уважение, подписалите се:
Какво е вашето мнение?
Тази петиция се намира на Гражданска Петиция. Това е публична услуга за онлайн петиции.
Ако имате въпроси към автора на петицията, можете да ги изпратите чрез страницата за контакт
Подписали се граждани
294 Подписали се граждани

Вашата подкрепа е много важна. Подкрепете каузата. Подпишете петицията.

Създадена от:

Свържете се с автора