Лого на Гражданска Петиция
Вижте петицията Подпишете петицията. Регистрирайте се и я разпространете. Вашата подкрепа е важна.

Без количествени оценки до 5 (7) клас!

На вниманието на: Министерство на образованието и науката

Настояваме до 01.06.2017 г. да се създаде работна група, която в рамките на една календарна година да систематизира световните практики за оценяване в средното образование, да анализира предимствата и недостатъците на българската система спрямо световните образци и да изготви предложения за промяна.

Българските ученици днес получават текущи оценки още от втори клас – от осемгодишна възраст. В развитите страни тази практика е отречена. Тя е неприемлива по много причини:

- заради оценките децата се превръщат от експериментатори в конформисти;
- те се приучават да се конкурират, а не да си сътрудничат;
- оценките от най-ранна възраст създават изпълнители, които се боят да поемат риск: подчинени вместо предприемачи;
- психологическото развитие на децата се натоварва с ненужни сравнения и амбиции;
- вместо да акцентират върху силните си страни, заради страх от лоша оценка учениците се разпиляват във всички посоки;
- икономиката и обществото страдат от ранното оценяване: то произвежда психологически неутрални машини, „човешки материал за износ“, а не хармонични граждани.

С половинчата наредба от ноември 2016 г. беше върнато старото положение, при което оценките се поставят след 3-ти клас. Но пороците на българската система за оценяване остават непокътнати. При това, десетки хиляди ученици в началните класове ще продължат да носят бележници в следващите две години.

Текущите оценки и бележниците са отживелица в началното и в основното училище. Сегашната система за оценяване не работи в национален интерес, защото насърчава в учениците черти от характера, които не способстват изграждането на балансирано и проспериращо общество. Отделно от това, тя грубо моделира младите умове на България, като убива в зародиш качества, решаващи за новите времена: независимост, инициативност, склонност към експеримент, търсене на собствени пътища, сътрудничество.

Ако сте на същото мнение, подкрепете петицията до Министерството на образованието, настояваща за създаване на работна група, която да оцени и предложи промени в системата на оценяване в българското училище.
Какво е вашето мнение?
Тази петиция се намира на Гражданска Петиция. Това е публична услуга за онлайн петиции.
Ако имате въпроси към автора на петицията, можете да ги изпратите чрез страницата за контакт
Подписали се граждани
43 Подписали се граждани

Вашата подкрепа е много важна. Подкрепете каузата. Подпишете петицията.

Създадена от:

Свържете се с автора