Лого на Гражданска Петиция
Вижте петицията Подпишете петицията. Регистрирайте се и я разпространете. Вашата подкрепа е важна.

Искаме мемориален паметник в чест на Пламен Горанов пред Община Варна!

На вниманието на: Община Варна

През февруари 2013 г. граждански протести заляха Варна. Начело им стоеше Пламен Горанов. Той пробуди духа на Варна и възпламени сърцата на хората. Трагичната смърт на Пламен Горанов, отбелязана с Ден на национален траур, беше тежък удар за гражданското общество в България. Но споменът за човека и за делото му е жив.

Тогава варненци и българи от цялата страна за броени дни издигнаха висока Грамада на мястото, където Пламен изгоря. Грамадата олицетвори народното недоволство към политиките на местната и държавната власт. Този прастар български символ призоваваше за небесно възмездие за онези, които злоупотребяват с властта и богатствата си и ощетяват обикновените хора.

Изминават пет години от гибелта на Пламен Горанов. Грамадата вече я няма. Тя изчезна под предлог, че се налага ремонт на уличната настилка под нея. На няколко пъти граждани опитваха да възстановят този символ на същото място, но струпваните купчини камъни пред общината всеки път мистериозно изчезваха.

Междувременно Община Варна проведе конкурс за идеен проект, който да замести Грамадата. Резултат от конкурса няма.

Вече нищо не говори наяве на жителите и гостите на Варна за онези разтърсващи, народоизграждащи събития. Но духовните следи от Грамадата не са изличени. Народът помни.

Ще оставим ли паметта за Пламен Горанов да се разпадне като прах във въздуха? Ще позволим ли на властта за пореден път да потисне изявите на народния протест?

Настояваме за мемориален паметник в чест на Пламен Горанов на мястото, където той изгоря!

Сега и за в бъдеще, нашето искане да се почете паметта на Пламен Горанов няма нищо общо с което и да е политическо движение или партия.

За да се чуе самотният вик на един достоен варненец. За да се запази паметта за родилните мъки на българския народ!
 1. Обновяване #6 Очакваме отговор на 12-ти февруари!

  Създадена на 09 Февруари 2019 г.

  На 12.02.2019 от 15.30 ч в зала "Варна" на Общината ще се проведе сесия на Експертния съвет по естетизация на градската среда към кмета. Председател е Николай Савов, член на съвета е и главния архитект Виктор Бузев. Очаквайте информация!

 2. Обновяване #5 Проектът е входиран в Община Варна

  Създадена на 29 Декември 2018 г.

  Проектът по всички изисквания - на хартиен, ламиниран и дигитален носител - е внесен в Община Варна на 22.10.2018 г. с входящ номер РД18020317ВН. Два месеца и една седмица по-късно, на 28.12.2018 ни бе отговорено, че в момента се намира при Николай Савов от дирекция "Култура". Очаква се заседание на Комисията по естетизация, на което би трябвало да се решава въпроса.

 3. Обновяване #4 Петицията е подкрепена от "Демократична България"

  Създадена на 12 Октомври 2018 г.

  Гражданската петиция бе подкрепена от коалиция "Демократична България" във Варна, която включва "Да, България", ДСБ и ПП "Зелените". Те обявиха това на пресконференция пред медиите на 04.10.2018-та година. Също така изявиха желание да изработят и поставят плочата за своя сметка. Предстои официалното внасяне на проекта в Общината.

 4. Обновяване #3 Пет години по-късно - на 20.02.2018 пред Общината

  Създадена на 14 Февруари 2018 г.

  Точно пет години по-късно - на 20.02.2018 г. - се събираме пред сградата на Община Варна. С цветя и свещи да покажем, че нищо не е забравено, нищо не е простено! Подписката ще бъде възобновена, ще се събират и на място подписи на хартиен носител. Случва се нещо чудесно - обединяваме се. Варненци сме си друга „губерния“ и се обединяваме. Заставаме зад една идея, в името на човек, който е живял и умрял така, че да свети. Подкрепете ни! Подписвайте, елате с нас на двадесети!

 5. Обновяване #2 Уверяват ни, че петицията е задвижена

  Създадена на 13 Март 2017 г.

  На 22-ри февруари присъствахме на редовно заседание на постоянната "Комисия по култура и духовно развитие" към Община Варна. На него бяхме уверявани многократно, че петицията е задвижена и скоро ще се свържат с нас. Това - лично от председателя на комисията г-жа Даниела Димова. Връчихме й обновените подписи до него момент, общо 285 на брой, заедно с красноречивите коментари. След тази дата - 22.02.2017 - обещаното развитие все още се чака.

 6. Обновяване #1 Петицията е внесена в Община Варна

  Създадена на 11 Февруари 2017 г.

  Петицията на хартиен носител е внесена с точно 100 подписа (до него момент) в деловодството на Община Варна под рег. № РД17002884ВН на 10.02.2017 г. Заедно с връзка към онлайн петицията, за справка по настоящите подписи. Поздрави!

Какво е вашето мнение?
Тази петиция се намира на Гражданска Петиция. Това е публична услуга за онлайн петиции.
Ако имате въпроси към автора на петицията, можете да ги изпратите чрез страницата за контакт
Подписали се граждани
473 Подписали се граждани

Вашата подкрепа е много важна. Подкрепете каузата. Подпишете петицията.

Създадена от:

Свържете се с автора