Лого на Гражданска Петиция
Вижте петицията Подпишете петицията. Регистрирайте се и я разпространете. Вашата подкрепа е важна.

Опазване гробовете на Пейо Яворов и Лора Каравелова

На вниманието на: office@uba.bg (office@uba.bg); bejanska_galina@abv.bg (bejanska_galina@abv.bg); zaneva2002@yahoo.com (zaneva2002@yahoo.com); rraikova@yahoo.com (rraikova@yahoo.com); kultura1@mail.bg (kultura1@mail.bg); dko_so@mail.bg; press@mc.government.bg (press@mc.government.bg)

Уважаеми експерти, артисти и представители на Министерството на културата, и на Столична община,


Обръщам се към всички Вас с продължение на темата за поета, драматурга и дееца Пейо Яворов. Няма да повдигам отново болната тема за случващото се с дома на лирика, тъй като се надявам че сградата ще бъде реновирана и съхранена, за да може да бъде опазена като паметник на културата.

Пиша Ви това отворено писмо с огромната молба да обърнете внимание на гроба на поета. Този октомври се навършиха 100 години от смъртта на Яворов. Аз, като всеки българин, запознат с родната си история и литература, реших да отдам почит на големия български писател. Посетих гроба му с малко закъснение - на 9ти ноември (неделя).

Очакванията ми бяха, че лесно ще бъде намерен в централния гробищен парк. Наложи се да отида до администрацията на гробищата, за да ме упътят. Също така очакванията ми бяха да заваря венци и много цветя, но такива почти нямаше, с изключение на няколко малки букета. Може да е било така и защото аз съм закъсняла.

За мен най-голямата изненада беше друга. Върху самия гроб на Яворов има поставена статуя/паметник, който се руши. От другата му страна, точно до алеята, е гробът на Лора Каравелова - съпругата на поета, дъщерята на Петко Каравелоя, прелеменницата на Любен Каравелов. Единствената причина да позная нейния гроб е това, че знаех предварително къде се намира - благодарение на биографична книга за поета и с помощта на дамата от администрацията. Липсва каквато и да било паметна плоча, кръст, име или нещо друго, което да показва, че това е гробът на Лора. Обрасъл в храсти, тръни и бурени, той е крайно неподдържан. Почти в такова състояние е и този на самия Яворов - статуята е напукана, занемарена и съвсем скоро някое парче ще се откъсне от нея.

Уважаеми гореизброение, моля за Вашето съдействие да обърнете внимание не само на рушащия се дом, но и на рушащия се гроб не на някой друг, а на Големия Яворов - човекът, дал нов тласък на родната ни култура, достигайки колоси като Верлен, Бодлер, Рилке и много други; човекът, който активно участва рамо до рамо с Гоце Делчев, Яне Сандански и Йонко Вапцаров в борбите за освобождението на Македония; човекът, сътровил новаторските за време си драми "В полите на Витоша" и "Когато гръм удари...".

Най-искрено се надявам, че това писмо ще достигне до хора, които активно работят за съхраняване на българската култура, защото паметниците от нашето минало са едни от светините, които ни напомнят какво сме постигнали, най-вече във времена, когато родната култура е трябвало да навакса изгубените в робство векове.
Благодаря за отделеното време.
  1. Обновяване #2 Проф. Димитрина Нанева - потомък на Яворов

    Създадена на 02 Декември 2014 г.

    Потърсих за помощ прекия потомък на Яворов - проф. Димитрина Нанева. Надявам се мейлът, който намерих, е актуален, защото друг не намерих. Дано поне наследниците на поета да се интересуват от запазване на гроба му, тъй като вече стана ясно, че това не е особено интересна тема за институциите, които или страдат от пълно безхаберие и липса на всякаква култура, или им коства ужасно много усилия да си отворят няколкото мейла, който им изпратих, и да си свършат работата! Всичко до момента показва, че лека-полека ние - българите - започваме да мислим като едно гражданско общество, което осъзнава, че е активна част от държавата и нейните институции.

  2. Обновяване #1 Заедно да помогнем

    Създадена на 27 Ноември 2014 г.

    Въпреки обещанието на зам.-кмета на София г-н Тодор Чобанов, отговарящ за ресор култура, гробът на Яворов и този на Лора са само и единствено почистени от бурените, боклуците и храстите. Нищо повече не е направено. Не са реставрирани нито паметникът, нито кръстът на Яворовия гроб, надробната плоча на този на Лора отново липсва. Опитвам се да се свържа с Чобанов, като му изпратих писмо на ел. поща, писах й му и във "Фейсбук". Писах имейл и на г-жа Фандъкова. Обърнах се към различни организации, освен институциите, като ЮНЕСКО. Изпратила съм писма и до мейлите на някои от културните предавания по БНТ. Последното нещо, което измислих, е да пиша до НПО-та, които се занимават с благотворителност, за да помогнат за набирането на средсва за реставриране на двата гроба. Срам, погнуса, разочарования, огромна тъга! България все повече започва да прилича на някоя бананова държава, с тази разлика, че тук имаме по мол и чалга звезда на глава от населението, но нямаме културна памет. Моля, дайте повече гласност на тази инициатива, защото тя може да успее и да помогне в бъдеще да не се допускат подобни бездействия! Ние сме тези, които са избрали институциите и хората в тях не трябва да го забравят. Ние сме и тези, които можем да си позволим да бъдем техен коректив, защото това е наше право като граждани на България и като граждани на Европейския съюз!

Какво е вашето мнение?
Тази петиция се намира на Гражданска Петиция. Това е публична услуга за онлайн петиции.
Ако имате въпроси към автора на петицията, можете да ги изпратите чрез страницата за контакт
Подписали се граждани
385 Подписали се граждани

Вашата подкрепа е много важна. Подкрепете каузата. Подпишете петицията.

Създадена от:

Свържете се с автора