Лого на Гражданска Петиция
Вижте петицията Подпишете петицията. Регистрирайте се и я разпространете. Вашата подкрепа е важна.

Народните представители да почетат 8 април с едноминутно мълчание

На вниманието на: Председател на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева

Ние, подписалите тази петиция, се обръщаме към депутатите от 43-то Народно събрание с молба на 8 април 2016 г. (петък) да почетат с едноминутно мълчание ромите, загинали по време на Втората световна война.

Броят на убитите роми по време на нацисткия геноцид в Европа е между 500,000 и 1,5 милиона души, според различни източници. Сред загиналите има не само концлагеристи, но и партизани и войници, които са се сражавали срещу фашизма. Роми са воювали срещу нацистка Германия в редовете на съветската армия, британската армия, френското, руското и югославското партизанско движение. Роми са воювали и в редовете на българската армия в периода 1944-1945 г., а сред ветераните има носители на ордени и медали.

Ромският химн "Джелем, джелем" е създаден от един човек, който е успял да избяга от 3 различни концентрационни лагера и да се включи в партизанското движение срещу фашистите в Югославия. Неговото име е Жарко Йованович Ягдино (1925-1985). Той загубва близките си във войната и завършва живота си като имигрант във Франция.

На 8 април 2016 г. ромите по света отбелязват 45 години от провеждането на Първия световен ромски конгрес в Орпингтън, край Лондон, на който за първи път е изпълнен ромският химн, тогава е прието и ромското знаме. Едно от исканията е германското правителство да започне изплащане на компенсации на оцелелите от Холокоста роми. Това право дълго време им се отказва от немските съдилища и в крайна сметка повечето от оцелелите след войната умират преди да получат справедливост.

Много от оцелелите след войната са без дом, без семейство, без лични документи и често стават обект на лошо отношение от новите власти. Тяхната трагедия е забравена. Ромите осъзнават, че са сами с проблемите си. Затова решават да се обединят на 8 април и да покажат на света, че са живи, че съществуват, за да възтържествува справедливостта, за да започнат с нови сили да градят новия си живот, така че геноцидът никога повече да не се повтори.

Смятаме, че със запазване на едноминутно мълчание на този ден, народните представители ще засвидетелстват своята съпричастност към ценностите на хуманизма и демокрацията, и ще покажат, че идеите на расизма, апартейда и геноцида нямат място в българския парламент.

Такива идеи са недопустими в XXI век. Недопустимо е битовата престъпност, демографската криза, страхът от бежанците и тероризма да бъдат употребявани от политиците за пропагандиране на една анти-човешка идеология, която доведе до смъртта на 60 милиона души по целия свят. Нека да помним историята и да се учим от нейните уроци.


За повече информация:

Геноцидът срещу ромите - причини и последствия
"Забравеният геноцид: Европейските роми по време на Втората световна война" (филмът е преведен на български с любезното съдействие на френското посолство в България)
https://www.youtube.com/watch?v=jqyaE0wixMQ

Участието на ромите във Великата Отечествена война
Бессонов, Н. "Цыганская трагедия. 1941-1945 факты, документы, воспоминания том 2. Вооружённый отпор", Санкт-Петербург, Шатра, 2010 /http://gypsy-life.net/history-main4.htm/

Участието на ромите в българската армия
Кръстев, В., Иванова, Е., "Циганите по пътищата на войната", Стара Загора, Литера принт, 2014.
Какво е вашето мнение?
Тази петиция се намира на Гражданска Петиция. Това е публична услуга за онлайн петиции.
Ако имате въпроси към автора на петицията, можете да ги изпратите чрез страницата за контакт
Подписали се граждани
95 Подписали се граждани

Вашата подкрепа е много важна. Подкрепете каузата. Подпишете петицията.

Създадена от:

Свържете се с автора