Лого на Гражданска Петиция
Вижте петицията Подпишете петицията. Регистрирайте се и я разпространете. Вашата подкрепа е важна.

Истината за милиардите

На вниманието на: Нардно събрание, Министерски съвет, МФ, Фонд за гарантиране на влоговете, Главния про-ор на република България, БНТ, БНР

ОТКРИТО ПИСМО
ОТ ГРИГОР ЛИЛОВ
До Народното събрание
Правителството
Главния про-ор
Финансовият министър Владислав Горанов
Фонда за гарантиране на влоговете
Големите национални медии
Обществените БНТ и БНР
Копия:
Техни Превъзходителства Посланиците на държавите-членки на ЕС
Членовете на Европейския парламент
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Изминаха две години и девет месеца от големия фалит на Корпоративна банка у нас. Засега истината за този банкрут не се знае.
Вие – политическият, държавен и обществен елит на България ни обещавахте да го научим чрез доклада на избрана авторитетна разследваща финансово-аналитична и одиторска компания – в случая „AlixPartners”. Обещахте ни, че тази голяма компания ще издири изчезналите пари, ще проследи всички трансфери в чужбина, ще създаде предпоставките намереното да се върне в патрониума на държавата. Ще се назоват виновните и отговорните за случилия се грабеж. А от него освен пострадилите пряко, страдаме и всички ние – заплащайки го с милиарди като данъкоплатци.
Но според мое журналистическо разследване, което продължава да се публикува на части в личния ми профил в социалната мрежа „Фейсбук”, вашето обещание с доклада скандално се превърна в нова афера – продължение на предишната с банката.
Няма как да се отрича богатството от документирани факти и обстоятелства в това проучване.
Вкл. и онези за пародията, назована международно и авторитетно разследване. Например водещата експертка по доклада се оказа без икономическо образование, със счетоводителски -с и основно занимание да притежава и ръководи фирма за чистота в Манчестер. Съветникът Робин Найт на родното правителството, който би трябвало да е международен финансово-аналитичен и банков капацитет като ръководител на групата по доклада наистина е човек с опит и познания – обаче в областта на продажбите на цигари, напитки, чипсове и др. бързооборотни стоки.
Соча именно тези факти от многото публикувани и защитени с доказателства, защото от тях и за неизкушения в сложната банкова материя обикновен човек ще му стане ясно какво се случва сега. И дали е имало и има истинско желание от вас – елита, да се разследва аферата!
Единствената друга възможна хипотеза е да приемем, че зад фигури от парламента, правителството, Министерството на финансите, Фонда за гарантиране на влоговете и техните решения, както и фигури от коридорите на Темида са стояли и стоят престъпни среди - онези, които осъществиха, а и досега успешно прикриват грабежа.
Изборът кое твърдение е вярната хипотеза е вашата – действията ви.
Защото ако наистина желаете виновните за тази особено скандална афера да понесат отговорността си, първото необходимо условие е обществото да бъде истински информирано, за да ви подкрепи в пътя до истината.
Но е факт, че тези разкрития в журналистическото ми разследване са лишени от всякаква публичност въпреки иначе повече от шумното им опровергаване. Нито една по-голяма медия не оповести фактите от това разследване (освен в самото му начало външна за съответната телевизия продукция - на екипа на Слави Трифонов).
Най-отговорни държавни служители започнаха да прикриват случилото се, да атакуват това разследване като вредна спекулация и вина на автора й, но грижливо пазейки се да споменат дори един-единствен факт или обстоятелство от посочените в него.
За съжаление те намериха пълна медийна подкрепа. По техния модел постъпиха абсолютно всички по-големи печатни издания у нас, абсолютно всички малки, средни и големи телевизии - регионални и с национално покритие, абсолютно всички радиостанции...
Парадоксално е да се опровергат като "вредна спекулация" серия от статии, без са се визира където и да е какъвто и да е факт от тях, без хората да знаят за какво иде реч - понеже са лишени от достъп до тази информация или не са информирани къде да я намерят. В името на целта да се потули една независима позиция дори моето име като автор се превърна в обект на необявена, но действена забрана - вкл. в такава голяма, при това обществена медия като БНТ.
Нарушени са основни принципи и етични норми в журналистиката - вкл. в държавно-обществените медии. Аз ще се възползвам от правото, което ми дава законът да поискам да се изпълни задължението на БНТ и БНР да ми предоставят ефирно време за отговор. Ала се съмнявам, че и този път както в други случаи при мои разследвания тази нормативна повеля ще бъде прегазена.
________________________________________________
Такова тотално мълчание се назовава ЦЕНЗУРА - за фактите, за разследването и към мен! Необявената забрана да се спомене самото разследване, както и името на автора му, за да не потърсят чрез него хората в интернетпростратството тази позиция, е недостойно за страна-членка на ЕС.
България се представя за демократична държава, но с основание при този случай (а и при други подобни) възниква въпросът дали тази демокрация не действа фасадно?
________________________________________________
Обръщам се към вас, понеже мълчанието, бездействието в такива случаи е равностойно на съучастие в престъпление!
Не ви призовавам да подкрепите разкритията ми! Фактите в тях сами по себе си са най-добрата им защита.
Но като гражданин и ваш работодател изисквам и настоявам за равнопоставеност поне в някаква степен на тези факти и техните опровержения, които без дори да ги споменат, ги назовават „вредна спекулация”.
Настоявам информацията от това журналистическо разследване да получи поне някакъв достъп до националното обществено и медийно пространство.
Засега то е предоставено изцяло за кампанията с опровержения на вас ... да, на вас - членове на вашата общност - елита на България и на техни клакьори, представяни като „независими” в този случай.
Изисквам и вашата пряка намеса!
Например парламентарни комисии се занимават с проблема Корпоративна банка и доклада за нея, има процедури за парламентарни питания, има възможност да бъда поканен пред депутатски комисии, задължение на Про-атурата е да се задейства и започне проверка на изнесеното от мен и ако не го потвърди, да ме обвини в престъпна спекулация и клевета, задължение е на обществените медии да ми дадат трибуна в тях, след като са започнали да се занимават с този проблем. И да не изброявам възможностите, някои от които са регламентирани и със законови норми.
Не е необходимо евентуално широко разгласяване на това Открито мое писмо да е за сметка на направените разкрития и като компенсация за мълчанието около тях.
Публичността е важна не за мен, а за разследването. То е потърпевшото в случая, защото на практика - с фактите си, се оказа инкриминирано без никакъв съд, присъда и обяснения.
Бездействието ви в този случай е скрито и устремно бягане към иначе отричаното от всички вас не толкова далечно тоталитарно минало.
* * * * * * * * * * * *
Отказът ви, дори мълчанието ви по фактите в това РАЗСЛЕДВАНЕ са равносилни на неволно, принудено признание, че наистина и в действителност демокрацията в България е фасадна!
Че самите вие сте напълно зависими от чужда и задкулисна воля!
Че сте кукли на конци - на онези иначе обществени и държавни постове, които заемате!
14.03.2016 г. Григор Лилов
Послепис:
Няма как да не се запознаете с това мое тревожно послание.
Обстоятелството, че опроверженията са заради мои публикации в личния ми профил в социалната мрежа „Фейсбук” означава, че всички вие – журналисти, редактори, собственици на медии, висши държавни администратори, политици сте чели тези разкрития, четете ги и ще продължавате да четете онова, което ще продължа да публикувам.
**************************
**************************
***************************
Бел.: Срещата на различни истини е единственита пътека за вярната истина.
Затова каня министъра на финансите Владислав Горанов, отговорните депутати, представители на политическите партии, както и председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков в моето ТВ предаване да изложат тезите си относно доклада и компетентността на експертите, както и тази на договорената фирма.
Декларирам, че територията на този мой личен профил във „Фейсбук” е напълно открита и достъпна за тяхното мнение – в неограничен обем!
Каня ги да поместят становищата си тук – така, както аз коректно тук давам текстовете и линкове към тях на онези, които отричат позиции и факти от моето проучване.
Възползвайте се от тази уникална възможност за опровергаване на разследването при първоизточника му!
Иначе бягството ви от тази възможност ще заприлича на наистов страх.
Какво е вашето мнение?
Тази петиция се намира на Гражданска Петиция. Това е публична услуга за онлайн петиции.
Ако имате въпроси към автора на петицията, можете да ги изпратите чрез страницата за контакт
Подписали се граждани
3 Подписали се граждани

Вашата подкрепа е много важна. Подкрепете каузата. Подпишете петицията.

Създадена от:

Свържете се с автора